10 jarig jubileum wandelvereniging Ambulare

10 jaar Ambulare

Vrijdag 16 juni 2017 heeft wandelvereniging Ambulare haar 10 jarig jubileum gevierd 
in zalencentrum “Het Anker” in Wierden.

Vele leden hebben genoten van het prachtige programma, welke door de jubileumcommissie in elkaar was gezet, met o.a. een optreden  van “Dorus”met een  Dorus-parodie. Foto’s en filmpjes komen z.s.m. online
Hieronder de speech, welke voorzitter Herman Minkjan uitsprak tijdens de jubileumavond: 

    10 jaar Ambulare, dé wandelvereniging van Wierden

Op donderdag 14 juni 2017 bestond Ambulare, de wandelvereniging van Wierden, 10 jaar. In 2007 waren er enkele dames die wilden onderzoeken of het mogelijk was een wandelvereniging op te richten. Na 3 woensdagavonden, waarop men onder de noemer “proefwandelingen” 5 of 10 km kon wandelen, bleek dat zo’n 85 mensen zich wilden aansluiten bij een eventuele wandelvereniging. Dus voor de organiserende groep mensen brak een tijd aan waarin ze vele zaken voor elkaar moesten zien te krijgen. Een bestuur, naam voor de vereniging, statuten, routes, de KvK, website, logo, onderkomen voor de start van de wandelingen en nog veel meer.

Allerlei werkzaamheden die bij het opzetten van een vereniging aan de orde komen. Een naam werd al gauw gevonden. Erna Stege was de bedenker van Ambulare, het Latijnse  woord voor wandelen en v.v. Omhoog  (nu Juventa ’12) was bereid te helpen met een onderkomen. Er werd besloten om wekelijks op de woensdagavond en de vrijdagmiddag te gaan wandelen. In de afgelopen 10 jaar is er verder veel gebeurd.

Het opzetten van de Snertwandeltochten in februari, Rabo-Oranje wandeltochten op Koninginnedag en later op Koningsdag en nu eind mei een landelijke wandeltocht van 5-10-15-20-30-40 kilometer en de Avond4daagse werd nieuw leven ingeblazen. Dit jaar de achtste editie met de laatste jaren maar liefst ruim 1200 deelnemers. De Halloweentocht in oktober is er wegens te grote belangstelling uit gehaald.
En natuurlijk op tweede Kerstdag de Kerstgezinswandeltocht met jaarlijks meer dan 1000 deelnemers met medewerking van de Kerstman, een Schotse doedelzakspeler, ons huisorkest de ”Jennechies”, Wim zijn kameel, schapen, een zangkoor en nog veel meer. Voor de 4daagse van Nijmegen of elders hebben we een succesvolle trainingsgroep van ruim veertig personen. De “verwenwandelingen” op een ander startpunt met na afloop een heerlijke versnapering mogen zich verheugen in een stijgende belangstelling. “Sportief wandelen” is een nieuwe loot aan de wandelboom onder leiding van Tiny Frolich en Ellen Broekhuizen.

Daarnaast zijn de laatste jaren ook veel andere zaken opgepakt. Kleding, draaiboeken, allerlei benodigde spullen aangeschaft voor de evenementen zoals tenten, banken, stoelen, materiaal voor bepijling van evenementen en nog veel meer. Er is door een aantal mensen in die 10 jaar veel werk verzet.

Ambulare zou Ambulare niet zijn als het bij elke wandeling niet iets bijzonders heeft. De nationale beroemdheid van Ambulare is het Ambulare snoepje. Een simpele lekkernij met een magische uitstraling. Met de Avond4daagse riepen de kinderen al van verre om het snoepje.

In februari 2014 is “het Ambularepad” geopend, een wandelroute van 20 km vanaf station Wierden naar Hoge Hexel door het prachtige natuurschoon van Wierden.

Voorzitter Herman Minkjan kijkt met een tevreden glimlach terug op de afgelopen 10 jaar. “Dat de vereniging in die tijd zou uitgroeien tot een ledental van meer dan 160 hadden we niet durven dromen toen we met een kleine groep vrijwilligers begonnen. We hebben een goed contact met de gemeente en Tourist info. We zijn dankbaar voor de vele sponsoren, die het mede mogelijk hebben gemaakt dat Ambulare één van toonaangevende verenigingen van Nederland is.”

“We hebben een fantastisch stel vrijwilligers. Sommige verenigingen vragen ons wel eens hoe we dat toch doen en dan is mijn antwoord simpel: waarderen en respectvol koesteren en samen een mooi evenement neerzetten.”

Op vrijdagavond 16 juni is er voor alle leden een feestavond in het Anker waar nog menig wandel-anekdote de revue zal passeren. Ook zal die avond het Ambulare-lied weerklinken, een lied dat ter gelegenheid van het eerste lustrum op cd is gezet door Rob Kortenhorst en Niek Hoogma en door eigen leden is ingezongen.

Herman Minkjan

Dit bericht is geplaatst in Archief, Verslagen. Bookmark de permalink.