Deelname Ambulare Nijmeegse vierdaagse in het nieuws

Goede voorbereiding betaalt zich uit, meer dan 30 leden Ambulare Wierden halen kruisje voor ‘betoonde marsvaardigheid’

33 leden van wandelvereniging Ambulare uit Wierden deden afgelopen week mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Van hen ontvingen 31 wandelaars na het voltooien van hét grootste wandelfestijn van Nederland het felbegeerde vierdaagse kruisjes. Het kruisje voor ‘betoonde marsvaardigheid’.
De 105de editie van de Vierdaagse van Nijmegen werd gehouden van 18 tot en met 21 juli. De wandelaars uit Wierden – de jongste 29 en de oudste 81 jaar – liepen mee op diverse afstanden, de een koos voor de routes van 30 kilometers, anderen gingen op pad voor de tochten over 40 of 50 kilometer.

Voorbereiding
Iny Eugelink, één van de deelnemers uit Wierden, vertelt dat de groep zich al vanaf januari voorbereidt op dergelijke langere tochten zoals die in en om Nijmegen: „We lopen elke veertien dagen een tocht, waarbij we langzaam aan de afstand opvoeren. Van wandelingen van 10 en 15 kilometer naar uiteindelijk tochten van 30, 35 kilometer. Die worden allemaal uitgezet door Wim Geertman, één van onze wandelbegeleiders. Ja, Wim was ook van de partij in Nijmegen.”

Domme pech
Het blijft overigens niet bij die veertiendaagse tochten. Elke woensdagavond wordt er ook gewandeld, in de zomermaanden vanaf de accommodatie van tennisvereniging Beukersweide, terwijl de tochten van 5 en 10 kilometer in de koudere periode van het jaar beginnen bij zwembad De Kolk in Wierden.

Door domme pech lukte het niet iedereen van de Ambulare groep om de vierdaagse te voltooien. Eén van de deelnemers kwam vlak voor de eerste etappe ten val met de fiets: „Ze heeft het nog twee dagen geprobeerd, maar toen ging het echt niet meer”, aldus Iny. En de andere wandelaar van Ambulare moest opgeven met een ontsteking aan de voet.

Vervoersprobleem
De oudste deelnemer, Jan Eshuis, en de jongste – Femke Woudenberg – lukte het wel om elke dag de kilometers succesvol binnen te komen. Eigenlijk was het probleem voor een groep van vijf leden eerder om op tijd aan de start te komen in Nijmegen. De vijf maakten gebruik van het openbaar vervoer, maar zowel op de dinsdag als de vrijdag waren er problemen op het spoor. Op dinsdag moesten ze noodgedwongen eerst met de auto naar het station in Deventer om daar op de trein te stappen.

Iny: „Op vrijdag reden er helemaal geen treinen. Toen kwamen ze maar net op tijd in Nijmegen om mee te kunnen doen.”

Oud-burgemeester
Familie en vrienden van de leden van Ambulare waren op donderdag ook naar Nijmegen gekomen om de wandelaars aan te moedigen. „Ze komen niet op vrijdag, dan is het gewoon veel te druk”, legt Iny uit. „Een vaste groep reist een dag eerder naar Nijmegen, inclusief oud-burgemeester Bernard Kobes van de gemeente Wierden en zijn echtgenote Ria. Zij is ook nog lid bij ons geweest.”

Ambulare houdt op 6 september een bijeenkomst met de leden om uitgebreid terug te blikken op de Vierdaagse van Nijmegen, met het bekijken van foto’s, het uitwisselen van ervaringen en het vertellen van mooie anekdotes. De leden van Ambulare komen uit Wierden, Almelo, Vriezenveen en Enter.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.