Altijd al eens een 4daagse willen wandelen?

Elk jaar beginnen we met het maken van goede voornemens. Kilo’s kwijt raken, stoppen met roken, meer bewegen, dus beginnen met wandelen of hardlopen. Maar waarom is het zo moeilijk om die goede voornemens daadwerkelijk om te zetten in goede gewoontes?

En die dan ook vol te houden! Hiermee zijn we meteen bij de kern van de uitdaging.

Wij willen té snel té veel veranderen. Weinig koolhydraten, dus wég met die boterham als ontbijt. Minder vlees, dus ’s avonds tofu op het menu. Kilo’s kwijtraken, dus letten op suikers en vetten.

Na een week zien we nog geen spectaculaire resultaten en pakken we in de ochtendspits thuis tóch maar gauw weer even een boterhammetje. Wel met een dun plakje kaas tussen twee sneetjes en wat komkommer erbij. Maar de eerste hiaten in de goede voornemens zijn er al. Na een drukke dag ben je te moe om ’s avonds naar de sportschool te gaan. Morgen dan maar… wéér een beetje verlies. Na een dag of 10 komt het moment dat je denkt: ‘Het lukt me niet!’ Dus geef je het maar op…

Aanpak waarmee je het vol kunt houden:

Het allerbelangrijkste… stel één doel tegelijk. Zorg ervoor dat de mensen in je omgeving je steunen met het volhouden van je nieuwe toekomstige gewoonte. Dus wil je meer gaan bewegen, bijvoorbeeld wandelen? Informeer eens in je omgeving of er méér mensen zijn die dit willen en ga gezellig samen. Het hoeft allemaal niet duur of moeilijk. Ga bijvoorbeeld op een vaste avond in de week een stuk wandelen of hardlopen. En ga in het weekend met je partner of met het gezin een leuke wandeling maken. Dat kan zelfs in de regen leuk zijn!

Waarom is dit de juiste aanpak?

Je lichaam en geest hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe ritmes en aan meer bewegen. Dat kan wel drie tot zes maanden duren. Als je met een groepje gaat is dat niet alleen gezellig, het geeft ook motivatie om door te gaan op dagen dat je er minder zin in hebt of tijd voor hebt. Je wilt toch niet dat ze denken dat jij zo snel en gemakkelijk opgeeft!

Is je goede voornemen een goede gewoonte geworden? Dan zul je merken dat ook andere doelen gemakkelijker worden bereikt. Als je meer beweegt zal afvallen makkelijker gaan (als je jezelf tenminste niet iedere keer beloont met een koekje of ijsje als je gesport hebt…).

Weet je trouwens dat je met een actieve leefstijl nét zoveel calorieën kunt verbranden als met een uur zwoegen in de sportschool? Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder weg zodat je een stukje moet lopen. Ook stofzuigen, poetsen in huis of in de tuin werken zijn calorie-slurpende bezigheden. En onthoudt: één keer iets niet doen is geen opgeven. Gewoon de volgende dag opnieuw ertegenaan.

Mijn motto: Het is vallen en opstaan; pas als je blijft liggen is het gedaan.

 

Bij Wandelvereniging Ambulare in Wierden kun je voor een 4daagse de training volgen zodat je daarvoor goed getraind van start kunt gaan en ook uit kunt lopen. Ambulare begint dit jaar op woensdag 10 november 2021 met de 4daagse training voor de “nieuwelingen”. In de maanden november en december wordt er elke woensdagavond om 19.00 uur getraind. Ben je nog ongeoefend?, dan begin je in november met de 5 km, later de 7,5 km en daarna de 10 km. Vertrek is telkens bij het gebouw “In Harmonie” van de Wierdense Harmonie aan de Anjelierstraat in Wierden. In januari 2022 beginnen we met de twee wekelijkse training telkens op de zaterdag, te beginnend met 20 km en geleidelijk aan opbouwend tot en met de 30 of 40 km afhankelijk van de afstand die je bij de 4daagse wilt gaan lopen.

Voor info elke woensdagavond bij het gebouw van de Harmonie of via email: wgeertman@hotmail.com

Foto genomen tijdens de Nijmeegse 4daagse

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.