Tiende #4d19 training wandelvereniging Ambulare #Wierden.

route-training-10Volgens het 4dse trainingsschema lopen de Ambularanten zaterdag 11 mei de Twentse Wandelmarathon en Stiepelwandeling beide in de omgeving van Buurse. Beide routes zijn gecombineerd zodat alle deelnemers de Stiepelwandeling lopen en er tussendoor een lus is uitgezet om de marathonafstand te halen (42km 195mtr). Ruim 20 Wierdense deelnemers melden zich om 08.00 uur voor de start in Buurse. De eerste gezamenlijke 20km’s lopen veel Ambularanten bij elkaar. Mooi te zien dat de 4dse training zijn vruchten afwerpt. Al snel na de start voert de route ons door het “Het Witte Veen” waar Schotse Hooglanders op de hei grazen. Over een vlonder pad over het hoogveen dat ons langs enorme Rododendrons voert kruisen we voor de eerste keer vandaag de meanderende Buurse Beek. We lopen het erf op bij het Pannenkoekenhuis Hooge Esch (10,5km).

Het lijkt erop dat ze verrast zijn dat er wandelaars op de koffie kwamen. Het duurde lang voor je met een kopje koffie plaats kon nemen in het overigens gezellige restaurant. Dus niet te lang zitten en weer op stap. Via grens- en het smalle Kommiezenpad voert ons de tocht door het Duitse natuurgebied Lüntener Fischteich. De soep smaakt goed op een boerenerf aan de broekdijk, 2e rust (19,5km). Hier splits de route zich in de Stiepelwandeling (30km) en een extra lus voor de marathonwandelaars. De lus gaat vn. over het Haaksbergerveen. Als we het verende veenpad bereiken vergezeld ons de roep van de Koekoek. Weelderig groeit de Veenpluis in het natte veen getooid met wit vruchtpluis waaraan de plant haar naam aan ontleend. Even is er verwarring als de route het einde van een smal bos- en weide pad nadert. Geen(!) pijlen die ons de weg wijzen. Gelukkig brengt routebeschrijving uitkomst. De onzekerheid wordt weggenomen als we de Niekerkerweg bereiken die weergeven wordt in de beschrijving. Bij het opnieuw binnen lopen van het Haaksbergerveen horen we een enkele kikker kwaken maar het concert blijft uit. Bijna stappen we op een Adder. Mooi om te zien maar verder met rust gelaten. Het dier kronkelt zich tussen ons door richting het struikgewas op de oever van de kikkerpoel. Onder de indruk van het reptiel bereiken we het hoge vlonder pad over het natte gedeelte van het veen. We bereiken voor de 2ex het erf van boer Horck voor de 3e rust (33km). De afstand verschilt nogal met de beschrijving (31,4km). Dit doet ons vermoeden dat deze marathon best weleens langer kan zijn dan de 42km en een beetje. Na deze pauze gaat de route via het voor Twente kenmerkende Kampenlandschap en hooilanden. De laatste kilometers gaan over het Buursezand en het mooi ontgonnen landgoed “Het Waarrecht”. Moe maar voldaan melden we ons een kwartier voor het sluiten van het startbureau af bij eetcafé Winkelman(44,4km). Pfff. ^BT

  

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Archief. Bookmark de permalink.